Ditters Nieuws

4 tips om jouw woonlasten te verlagen

Woonlasten staan bovenaan als het gaat om de maandelijks terugkerende kostenposten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze lasten te verlagen zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Pak daarom je koffie en snack van je favoriete koffieketen erbij, want hieronder delen wij 4 praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt om je woonlasten te verlagen.

1. Wijzig je hypotheekvorm

2. Rentemiddeling

3. Extra aflossen

4. Een taxatierapport

5. Bonus: het gebruiken van je overwaarde

6. Wat is er mogelijk?

1. Wijzig je hypotheekvorm

Door je hypotheekvorm aan te passen, is het soms mogelijk om je maandlasten te verlagen. In het verleden waren er veel verschillende soorten hypotheken beschikbaar, maar sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de annuïtaire of lineaire hypotheek. Heb je jouw hypotheek afgesloten voor 2013? Dan val je onder het zogenoemde’ overgangsrecht’ en geldt op alle hypotheekvormen het recht op hypotheekrenteaftrek. Of het wijzigen van je hypotheekvorm voor jou voordelig is, hangt af van je huidige hypotheek, de actuele rente en jouw persoonlijke situatie. Mogelijk is een van deze vormen interessant voor jou als je overweegt je hypotheek te wijzigen. 

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag met het zoeken van de optie die het beste bij je past. Samen met hen kun je een plan opstellen dat niet alleen aansluit op je huidige situatie, maar ook rekening houdt met je toekomstplannen en eventuele veranderingen in je inkomen. Zo zorg je ervoor dat je hypotheek blijft aansluiten bij je levensstijl en financiële doelen.

2. Rentemiddeling

Rentemiddeling klinkt ingewikkeld, maar dat valt gelukkig allemaal wel mee. Als je hypotheekrente hoger is dan de huidige marktrente, kun je rentemiddeling toepassen om de rente over je resterende looptijd te verlagen. Oftewel, er wordt gekeken naar het gemiddeld rentetarief. Is dit lager dan je oorspronkelijke rente? Dan zou jij je maandlasten daarmee kunnen verlagen. 

3. Extra aflossen

Bij sommige hypotheekverstrekkers kan je de hypotheekrente verlagen door een extra aflossing te doen. Hierdoor val je opeens in een lagere risicoklasse. Dat is mooi meegenomen, want op de lange termijn betaal je daardoor vaak minder per maand.

4. Een taxatierapport

Een goed taxatierapport helpt ook bij het onderhandelen over een lagere hypotheekrente. Met een recente taxatie kun je namelijk aantonen dat je woning waardevol is, wat de kans vergroot dat je in aanmerking komt voor een lagere rente. Een lagere rente betekent lagere maandlasten, wat op de lange termijn goed nieuws is voor je maandelijkse budget.

Bonus: het gebruiken van je overwaarde

Als je overwaarde hebt op je woning verlaagt dat niet direct de maandlasten, maar biedt het wel mogelijkheden als een nieuwe bron van inkomsten. Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je woning hoger is dan het bedrag dat je nog moet aflossen op je hypotheek. Deze overwaarde kan je inzetten om te investeren in een verbouwing, een tweede woning aan te schaffen of andere grote uitgaven te financieren. 

Door hier slim mee om te gaan kan je de waarde van je woning verhogen of de verhuur van een tweede woning brengt extra geld binnen. Onze hypotheekadviseur vertelt je graag hoe je de overwaarde van je woning op een verantwoorde manier kunt inzetten, zodat je financieel gezond blijft terwijl je je doelen bereikt.

Wat is er mogelijk?

Wanneer je kijkt naar de waarde van je woning, zal je merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu denkt. Misschien denk je er met de stijgende huizenprijzen aan om je woning te verkopen. Of gebruik je de overwaarde op je woning voor het aankopen van een nieuwe woning met een hypotheek met betere voorwaarden.

De Waardevolle Weken van Ditters, die starten op 23 september, bieden een unieke kans om vrijblijvend een inschatting van de waarde van je woning te krijgen. Tijdens deze periode voeren onze experts een vrijblijvende taxatie uit, wat een indicatie geeft van de huidige marktwaarde van je huis. Hoewel dit niet hetzelfde is als een officiële taxatie, geeft het je wel waardevol inzicht om te bepalen of het een goed moment is om te verkopen of dat je wellicht een echte taxatie zou willen overwegen voor een nauwkeuriger beeld.

Mocht je nog vragen hebben of persoonlijk advies willen ontvangen, neem dan gerust contact op met onze vestigingen in Arnhem, Ede, Wageningen, Amersfoort of Veenendaal. Ons team van experts staat klaar om je verder te helpen!

4 tips om jouw woonlasten te verlagen

Nieuws

Ditters Woonevent: voor iedereen die van (ver)huizen houdt

Een avond vol inspiratie, advies en gezelligheid te worden.

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Vakantie! Maar wist je dat deze periode ook een piekmoment is voor inbr...

Lees verder Chevron black btn

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn