Ditters Nieuws

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Vakantie! Even weg van alles, lekker ontspannen en genieten van de zon of sneeuw. Maar wist je dat de vakantie ook een piekperiode is voor inbraken? Terwijl jij op het strand ligt of op de piste staat, kunnen inbrekers hun slag slaan. Daarom is het goed om je huis én je spullen goed te beschermen. In dit artikel leggen we je uit waarom een inboedelverzekering zo belangrijk is, vooral tijdens een vakantieperiode.

  1. Wat is een inboedelverzekering?

  2. Waarom is een inboedelverzekering belangrijk?

  3. Wat dekt een inboedelverzekering?

  4. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

  5. Tips om je huis te beveiligen tijdens de vakantie

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen schade of verlies van je spullen in en rondom je huis. Dit gaat om alles wat los en vastzit, zoals je meubels, elektronica, kleding en sieraden. Wordt er ingebroken terwijl jij van de zon geniet? Dan zorgt jouw inboedelverzekering ervoor dat je (een deel van) de financiële schade vergoed krijgt.

Waarom is een inboedelverzekering belangrijk?

Stel je voor: je komt thuis na een heerlijke vakantie en ontdekt dat er is ingebroken. Je laptop is weg, de tv is verdwenen en zelfs de sieraden die je dierbaar zijn, zijn weg. Zonder inboedelverzekering moet je zelf voor deze kosten opdraaien. En die kunnen flink oplopen. Met een goede inboedelverzekering hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je krijgt een vergoeding voor de gestolen of beschadigde spullen, zodat je deze nare gebeurtenis snel weer achter je kunt laten. 

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt meestal schade door brand, waterschade, diefstal en vandalisme. Tijdens de vakantie is vooral de dekking bij diefstal van belang. Het is wel goed om te weten dat verzekeraars kijken naar hoe goed je huis beveiligd is. Heb je goede sloten en misschien een alarmsysteem? Dat verkleint niet alleen de kans op inbraak, maar kan ook je premie verlagen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering afsluiten lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn een aantal belangrijke punten waar je goed op moet letten om er zeker van te zijn dat je echt goed verzekerd bent. Hier zijn de belangrijkste overwegingen:

Dekking die bij je past

Bij het kiezen van een inboedelverzekering is het cruciaal dat de dekking naadloos aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld veel waardevolle spullen, zoals sieraden, kunst of elektronica? Dan is een standaarddekking wellicht niet voldoende. In dat geval kan een uitgebreidere dekking, zoals een allriskverzekering, de beste keuze zijn. Hiermee zijn je spullen ook verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt, zoals een omgevallen glas wijn op je laptop. Vergeet niet om de kleine lettertjes te lezen en te controleren of alles wat voor jou belangrijk is, echt gedekt is.

De juiste waarde opgeven

Het opgeven van de juiste waarde van je inboedel is misschien wel de belangrijkste stap bij het afsluiten van je verzekering. Als je de waarde van je bezittingen te laag inschat, krijg je bij schade minder uitgekeerd dan nodig is om je spullen te vervangen. Dit heet onderverzekering en kan je flink wat geld kosten als het erop aankomt. Aan de andere kant, als je de waarde te hoog inschat, betaal je onnodig veel premie. Een handige tip is om gebruik te maken van een inboedelwaardemeter, een tool die je helpt om de waarde van je inboedel nauwkeurig te berekenen. Zo voorkom je verrassingen en weet je zeker dat je goed zit.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je schade claimt. Dit bedrag kan variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van je keuze. Een hoger eigen risico betekent doorgaans een lagere maandelijkse premie. Dit kan aantrekkelijk zijn als je denkt dat de kans klein is dat je een claim indient. Maar bedenk wel dat je bij schade zelf meer moet bijdragen aan de herstelkosten. Kies dus een eigen risico dat past bij je financiële situatie en je bereidheid om bij schade zelf iets bij te dragen. Vraag jezelf af: ben ik bereid om een hoger bedrag zelf te betalen in ruil voor een lagere premie? Of wil ik liever meer zekerheid en een lager eigen risico, zodat ik bij schade minder uit eigen zak hoef te betalen?

Tips om je huis te beveiligen tijdens de vakantie

Hoewel een inboedelverzekering de financiële schade dekt, wil je natuurlijk liever voorkomen dat er überhaupt wordt ingebroken. Met een paar slimme voorzorgsmaatregelen kun je de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Hier zijn enkele tips om je huis goed beveiligd achter te laten tijdens je vakantie:

Laat je huis er bewoond uitzien

Een huis dat leeft, schrikt inbrekers af. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet, zelfs als je weg bent. Vraag een vertrouwde buur of vriend om regelmatig langs te komen om de post op te halen. Stapels brieven of reclamefolders zijn een duidelijke aanwijzing dat er niemand thuis is. Laat ze ook af en toe de gordijnen openen of sluiten, of misschien zelfs een keer het raam op een kier zetten. Zo lijkt het alsof er nog steeds dagelijks iemand in huis is.

Gebruik tijdschakelaars

Licht is één van de grootste afschrikmiddelen voor inbrekers. Gebruik tijdschakelaars of slimme lampen om je verlichting op verschillende momenten van de dag in- en uit te schakelen. Installeer timers in meerdere kamers en stel ze in op verschillende tijden, zodat het lijkt alsof er een normaal leefpatroon in huis is. Heb je een radio of televisie? Overweeg dan ook die aan te sluiten op een timer, zodat er af en toe geluid uit je huis komt. Dit maakt het nog overtuigender dat er iemand thuis is.

Schakel een alarmsysteem in

Een alarmsysteem is niet alleen een effectieve manier om een inbraak te detecteren, maar kan ook preventief werken. De aanwezigheid van een alarm schrikt inbrekers vaak al af, vooral als er zichtbare stickers of borden zijn die aangeven dat je huis beveiligd is. Overweeg een systeem dat is verbonden met een meldkamer, zodat er direct actie kan worden ondernomen als het alarm afgaat. Als extra maatregel kun je beveiligingscamera's installeren, die je via je smartphone kunt monitoren. Zo heb je ook op afstand controle over de veiligheid van je huis.

Let op met social media

Social media is een geweldige manier om je vakantiefoto’s te delen, maar het kan ook een risico vormen. Inbrekers kunnen social media afspeuren om te zien wie er op vakantie is. Deel daarom je vakantiefoto's pas als je weer thuis bent. Zo weten onbekenden niet dat je huis tijdelijk leeg staat. Vermijd daarnaast ook het delen van details over je vertrek, zoals aftellen tot je vakantie of inpakfoto’s. Controleer ten slotte je privacy-instellingen en zorg ervoor dat alleen mensen die je vertrouwt, je berichten kunnen zien.

Sluit jouw inboedelverzekering af bij Ditters

De vakantie is een tijd om te ontspannen, maar inbrekers zien dit helaas ook als het moment om hun slag te slaan. Met een goede inboedelverzekering ben je voorbereid en kun je met een gerust hart op vakantie. Je weet dan dat je spullen goed verzekerd zijn, mocht er toch iets gebeuren. Heb je vragen of wil je meer weten over inboedelverzekeringen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Heb je vragen of wil je meer informatie over inboedelverzekeringen? Neem gerust contact op met onze verzekeringsexperts

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Nieuws

Ditters Woonevent: voor iedereen die van (ver)huizen houdt

Een avond vol inspiratie, advies en gezelligheid te worden.

Lees verder Chevron black btn

4 tips om jouw woonlasten te verlagen

Lees verder voor tips om je woonlasten te verlagen. 

Lees verder Chevron black btn

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn