Ditters Nieuws

Prinsjesdag 2024: wat betekenen de plannen voor jouw huis, thuis en portemonnee?

Op de derde dinsdag van september werd de Miljoenennota weer gepresenteerd, Prinsjesdag 2024 ligt achter ons en de plannen voor 2025 zijn onthuld. Voor iedereen die droomt van een eigen huis of op zoek is naar een betaalbare huurwoning, biedt het kabinet nieuwe hoop. Of je nu een starter bent die de woningmarkt probeert te betreden of een huurder die benieuwd is wat de huurprijzen gaan doen, de vraag blijft: wat betekenen deze plannen voor jou?

  1. Energie en verduurzaming
  2. Koopkracht
  3. Huizenmarkt en hypotheken
  4. Nieuwe woningen
  5. Huren en huurtoeslag
  6. Op naar de toekomst

Energie en verduurzaming

Wat betreft verduurzaming blijft de overheid investeren. Dat is goed nieuws voor iedereen met een minder energiezuinige woning of die een opknappertje op het oog heeft. De bekende subsidies voor energiebesparende maatregelen blijven bestaan. Deze zijn extra belangrijk nu het energieprijsplafond wordt afgeschaft. Met deze maatregelen wil het nieuwe kabinet de stijgende energiekosten deels opvangen.

Verduurzaming staat met stip op nummer één in de plannen. De overheid trekt maar liefst €578 miljoen uit voor subsidies waarmee huiseigenaren hun woning kunnen verduurzamen. Denk hierbij aan de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen of het isoleren van je huis. Met deze subsidies wordt het aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Koopkracht

Tijdens de prinsjesdagplannen van 2024 kwamen diverse maatregelen naar voren om de koopkracht te ondersteunen. Vooral voor lagere inkomens is er veel mogelijk. Zo gaat de zorgtoeslag vanaf 2025 omhoog met €6,50 per maand. Het eigen risico in de zorg blijft tot 2026 op €385, maar zal in 2027 dalen naar €165. Dit zorgt uiteindelijk voor lagere zorgkosten, wat dus ook direct een positieve invloed kan hebben op je maandelijkse uitgaven. Al met al een positieve ontwikkeling om naar uit te kijken.

Huizenmarkt en hypotheken

Hoewel er geen specifieke prinsjesdagplannen zijn aangekondigd die te maken hebben met hypotheken of de aanschaf van een nieuwe woning, is de algemene focus op verduurzaming toch erg belangrijk. Deze oefent namelijk indirect van invloed uit op de woningmarkt. En dat is weer gunstig voor jou als je op zoek bent naar een nieuwe woning. Energiebesparende investeringen verhogen namelijk vaak de woningwaarde. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je maandlasten dalen. Energiezuinige woningen worden dus voor meer mensen bereikbaar.

Nieuwe woningen

Op het gebied van nieuwbouw is er goed nieuws. Het doel: elk jaar 100.000 nieuwe woningen bouwen om het nijpende tekort aan te pakken. Veel van de woningen die er nu gebouwd worden, zijn alleen weggelegd voor mensen die hun tweede of derde woning kopen. De prinsjesdagplannen geven ook starters een kans. Een groot deel van deze nieuwe woningen moet betaalbaar zijn voor mensen met lage- en middeninkomens. Hiervoor is een bedrag van €5 miljard beschikbaar. Alhoewel dit natuurlijk fantastisch nieuws is blijven bouwprojecten vaak vastlopen op stijgende bouwkosten en trage vergunningsprocedures.

Huren en huurtoeslag

Voor huurders is er goed nieuws: de huurtoeslag wordt vanaf 2024 met ongeveer €17 per maand verhoogd. Ook krijgen huurders in sociale woningen een gemiddelde huurverlaging van €57 per maand.

Op naar de toekomst

De prinsjesdagplannen van 2024 hebben vooral een positieve impact op de verduurzaming van bestaande woningen. (Nieuwe) huiseigenaren kunnen profiteren van handige subsidies en lagere energiekosten, terwijl huurders extra huurtoeslag krijgen. Kortom, wie weet brengt 2025 jou die unieke woonkans en komt je droomwoning aankomend jaar dichterbij. Hierin staan wij je natuurlijk graag bij!

Prinsjesdag 2024: wat betekenen de plannen voor jouw huis, thuis en portemonnee?

Nieuws

Ontdek kosteloos de waarde van jouw huis: de Waardevolle Weken

Speel je met de gedachte om je huis te verkopen?

Lees verder Chevron black btn

Ditters Woonevent: voor iedereen die van (ver)huizen houdt

Een avond vol inspiratie, advies en gezelligheid te worden.

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Vakantie! Maar wist je dat deze periode ook een piekmoment is voor inbr...

Lees verder Chevron black btn

4 tips om jouw woonlasten te verlagen

Lees verder voor tips om je woonlasten te verlagen. 

Lees verder Chevron black btn